Thursday, 26 July 2012

Biadap woiiii

Assalamualaikum.

Selamat menjalani ibadah puasa yang ketujuh esok :)

Today I’m gonna be serious. Serious ni dah pasang muka serious. Did you see that pic below? See it? No? Dude open your eyes you’re sleeping kot sleepyhead -.-


Nak tengok magik? cuba klik. akan jadi besar. lawak hambar --, 

I saw this on Star newspaper this week. Menyedihkan. Reader’s Digest stated that KL was at no 34 of 36 for Least Courteous Cities. Maksudnya? We are waaaaay behind from being polite lah. Sad isn’t it? Tak?  Memang tak ada hati perut dan keprihatinan sungguh.

Taknak membebel review setiap point. Cukup nak highlight sikit2. Yang aku ada buat, yang readers pun ada buat. Bukan je kat KL, mana2 pun ada.

No. 1: Kat Penang, lalu jalan kampung pun kau kena hon. Apatah lagi di bandar. Tak terkejut jugak lah sepanjang jalan nak ke Gurney pun kau kena hon. Sebelum reti memandu, I was like, dude apa ni hon2 kat bapak aku ni. He’s driving safely kot! Then it hit me once I can drive. Ceh aku sendiri pi hon at orang. Rude tak rude. Iyelah kalau ada kereta nak overtake dengan cara yang boleh menjejaskan kandungan (gapo?), no choice selain hon. Nak pi maki depan muka, memang tak sampai hajat lah dia dah sampai rumah dia dulu. Malang, biasanya aku ini mangsa hon sebab bawak pelan macam siput sedot. It’s for my future ok! Sigh~ Macam itulah perangai drivers di Pulau Pinang. Macam hantu tau nak cepat aje bukan urgent sebab bini beranak pun.

No. 6: Pernah sekali aku tonton wayang cerita apa entah best la jugak. Tiba-tiba keluar suara jantan yang tak sync dengan lips watak wanita di screen. Terkejut lipas aku. Mamat sebelah seat kosong sebelah aku dok hahuhahu dengan orang yang call dia. Still in the cinema. Mangkak. Bukan ke cinema ni tempat public dan semua orang harus diam dan menikmati movie tersebut? Weyy baru nak amek feel tau tak. Ingat mudah? Tak pasai2 kena pi beli second popcorn untuk second watch. Movie? Yang sama.

No. 8: Why so hard to say these two simple words? THANK, and YOU. Or simpler, THANKS. What, mulut tu lombong bijih? Kalau hidung tu lombong bijih, faham la jugak kan. Bukan mengharap balasan dalam bentuk ucapan terima kasih. Tapi kadang kita rasa senang bila orang lain hargai usaha kita. A simple thank you tu simbol menghargai usaha orang. Hati senang, makan pun kenyang. Arasso?

No. 10: Sometimes I did this. Iyelah, ada sebab tak boleh dielakkan macam kena baiki jamban bocor (tiputipu) ke apa ke. 10-15 minit lewat, aku sendiri buat, jadi aku faham dan boleh maafkan. Tunggu bas tak kunjung tiba ke, minyak masak habis ke, tiba-tiba terbinanya tol dekat depan rumah kau ke. Tapi lewat setengah jam atau 45 minit atau lebih dan setiap kali tunggu orang yang sama, hasilnya pun sama, baby orang yang lahirkan anak dia masa tempoh menunggu kau tu pun dah masuk darjah satu tau. Lagi satu tak tahan, yang lewat tu kawan kita, orang yang kita kenal. Dari aku sekolah sampai sekarang inilah masalahnya. Nak tegur, tak sampai hati. Dah tegur, macam tampar pipi kanan tapi yelah pipi setebal bata kan, kau jugak yang sakit menamparnye. Haih. Cuba hang pikiaq lagu ni. Hang tak suka tunggu orang, hang jangan dok buat lagu tu.

Okay lah taknak dapat tempat pertama pun takpa, aku tadak hal pun nombor berapa2 ni. Tapi tak salahnya kalau ubah sikit. Bosan tau tengok 10 habits ni berlaku hari2. Tak ke macam tu?

Peace ^^

p/s: ura2 yang post sebelum ni adalah post terakhir harus kau orang lupakan. blogging dah sebati dengan jari aku.

p/s/s: gosh lupa aku pun rude sama sebab I cursed. hahahahaha. berubah2.