Wednesday, 11 July 2012

Who likes to be alone? Me!!!!

Confession #1: I am a loner.

Jujur ni tau dari hati yang besar lagi mampat dengan perasaan gundah gulana kerana bosang nak mapuh kat rumah.

Jangan salah faham aku ni tak ada kawan ke tak peramah ke apa ke. eisssh ramai je kawan2 yang baik2 dan aku ni peramah je. tengok mood dan manusia yang aku nak beramah mesra tu jugak lah. bukan main ramah tak tahu hala. Just that I like my own space.

Sometimes terfikir, why some people like to be in groups all the time. i mean, ALL the time. tak bosan? tak rasa nak be alone walau seminit pun? can't you walk to dewan kuliah alone? can't you go to the mall alone? once je? really kenot ar? i can. and i'm kinda proud. because i don't depend on people too much. ulang, TOO MUCH. because people around us come and go. when you depend too much, something hurtful will come. that's how life is. jadi depend kat orang itu biar berpada-pada.

The old Maryam Asilah used to be in groups, or pairs, before entering institusi yang bergading ni (waaaaiit apasal ar kita panggil menara gading? anyone knows please do tell me). Matrik dulu, ke jamban pun ajak pergi sama-sama. nak pergi kafe, at least mesti ngajak roomate wa. kesian tau. nasib baik roomate i comel2 belaka sporting je ikut turun makan. tak pun, aku yang tag along bila dorang ajak. begitulah sampai sekarang.

cuma yang berbeza, sekarang, nak pergi kuliah, tutorial, i can walk or ride on the bus alone. dalam bilik, it's nicer when i'm alone. but yes of course double nicer if ada companion. shopping alone? heh easy peasy. dah berapa kali tengok wayang sorang2. 98% of the tickets sidang ni dibeli tanpa tiket2 extra yang lain. tak percaya besok aku buat rantai tunjuk kat hangpa. 

itulah hormon loner yang raging tak habis habis. tapi banyak kebaikan dia tau tak. macam kita boleh ada thoughts sendiri dengan aman. kadang boleh nilai diri dan orang lain dalam dok berangan tu. kadang fikir benda2 penting macam, ah today buat dosa ni ni ni. mintak ampun dak lagi? haaa macam itu lah lebih kurang. dan paling penting, tak hadap kerenah orang yang banyak songeh. fuuhh kesabaran aku setebal bedak aku yang setempek aje tau. hadap orang bersongeh ni, mau naik kaki macam dalam movie Jet Li.

Since dah belajar psikologi, ada jugak tercari2, if loner ni ada psychological illness. yes memang ni tanda penyakit psikologi dipanggil social phobia. hahahaha nak gelak terkentot2 pulak dengar fakta ni. pandai2 lah kau orang menilai. yang mengenali, katakan tidak yang i ni gila. yang tak berapa nak kenal, errr shat up please?

Ape2 pun, one day nanti, akan ada orang yang akan tutup sifat loner ni. one fine day. doakan tauu :)


I wanna I wanna I wannaaaaa


7 comments:

  1. aku pon suko je jalan sensorang.. bes wei layan pehrahsaan, jln smbil wat video clip sndrik

    ReplyDelete
  2. len kali kita jalan sama2 tau...tapi jauh sekilometer

    ReplyDelete
    Replies
    1. better jalan same2 tapi ikut jalan lain2 muahahahaha

      Delete
    2. bagus tau idea hang ni. tmbah ke-loner-an aku.cheihhh

      Delete
  3. hahaha...selalu jer tgk wyg sowg2...bsan kt rumah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.kak ieda bukan slalu dgn kak ema keeee

      Delete