Friday, 8 March 2013

Instinct story

Assalamualaikum.

Every woman is gifted with instincts. Career instinct, social instinct, love and relationship instinct, you name, we instinct it! There are reasons why Allah give us strong instincts compared to the opposite sex: for survival. Since we are daughters and mothers, we are decision makers, we are educationist, we are our husbands' left hands.

I believe in my own instinct. Banyak kejadian dan perkara yang buat aku mula habit tu. Dulu masa aku darjah tiga, aku lah pemalas nombor satu dunia. Lepas dah insaf, aku pulun belajar. So ujian datang, dan aku tempuh dengan tabah sambil roll rambut dengan jari (masa kecik mana pakai tudung lagi. Hee). Satu hari, cikgu announce nombor dalam kelas dari corot sampai yang terbaik. Kenapa nama aku tak announce lagi? Nombor empat, bukan. Nombor tiga, bukan. Atau aku fail ke? Tapi waktu yang sama, instinct aku cakap, "Weyy kau dapat nombor satu la beb", walaupun otak aku kata tak. Masa tu jugak teacher sebut nama aku untuk nombor satu. Terharu, sebab aku dah kalahkan sorang budak chinese yang tak pernah aku anggap sebagai rival pun.

Kejadian seterusnya kat rumah. Satu family dikejutkan dengan phone call pukul berapa pagi entah. Masa telefon berdering, instinct aku cakap, "Mesti ada kematian ni". Then mak aku angkat, cakap cakap, letak. Pastu suruh semua orang packing baju. Arwah moyang aku baru menghadap Ilahi.

Kejadian seterusnya lagi, result SPM. You see SPM aku taklah teruk, dan taklah brilliant jugak. Sains subject memang aku tak gemar walaupun fun. Tapi tak lah dapat corot kan. bawah A je pom. Tambah Add maths, lagi parah (orang seni memang tak boleh terima subjek macam tu. fakta). So aku dah buat yang terbaik, dan tibalah hari ambek result dekat sekolah. Masuk perkarangan dewan, hati aku dah cakap, "You don't get straight A's, but still quite many A's". Alahai berperang dengan perasaan pulak. Then aku punya turn, tengok result, yep macam yang instinct kata. And then you feel suck because in the battle between you and instinct, you lose.

Itu baru tiga contoh. Ada banyak lagi sebab iyelah aku dah hidup berapa belas tahun dengan instinct aku yang mula ditrigger masa darjah tiga tu. Walaupun macam tu, aku tak percaya 100%. Semua yang terjadi tu masih takdir Allah. Tapi instinct tu bagi aku macam pemberi amaran, bukan peramal. Eh tapi instinct aku tu kiranya agak pelik kan kan? Hee.

Ok papai!




*iklang* katy perry's meow and purr agak sesuai untuk orang yang instinct-based hidup dia. serius!
(kumpul duit kumpul duit)


4 comments:

  1. Situasi aku ko boleh dpt instinct bg pihak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa ape yg ko cuba katakan ni pona? haha
      ko nk aku instinctkn ape? jodoh? halo igt i pemilik bola kristal kerrr hakhak :P

      Delete
  2. instinct girl I guess?hehe.. biasala tu, semua Allah dah aturkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang terfikir, just me or everyone has it. haha. i know you have some instinct stories too :)

      Delete