family

December

December 29, 2014

Assalamualaikum.

December huh? Hmm.. I can simplify it into 4 categories.



some serious moments

Sedap Eh?

December 05, 2014

Assalamualaikum.

Hari tu aku pegi makan tengahari dekat satu restoran Melayu ni. Makanan dia memang umphh. Aku rasa nak hirup sup ayam dia sampai licin tapi apakan daya, penyegan. Hahaha. Ehhh habis jugak tau hehehe. Masa sibuk makan, satu family datang. Isterinya baru lepas beranak mungkin, sebab dia datang dengan baby hand carrier. Sempat aku usha. Amboi sedap ko tido baby, ahkak pun rasa nak tido kat meja makan tu. Haha.

Relaksssss sangat -..-


amateur cook

Sup Petola

December 01, 2014

Assalamualaikum.

Aku tak rajin memasak sejak kerja ni. Siryes tak rajin. Balik kerja tu dah letih gila nak mampos. Memang tak lah aku nak gong gang gong gang kat dapur tu. Haha. Tapi kebelakangan ni, rasa nak masak tu membuak buak. Mungkin tak aku sedang bersedia untuk gemukkan suami aku dah kahwin nanti? Jeng jeng jengg. Bahaaa.

KPOP

August 21, 2014

Assalamualaikum.

Hari tu masa balik kampung, aku rasa buntu dan tak keruan sebab takde benda menarik untuk dibuat. Nak bercucuk tanam, panas terik. Nak bersenam, malas. Nak masak, makanan sentiasa tersedia tunggu bukak mulut suap sendiri saje. Pooohooo. Macam macam alasan yer. Haha betui la! Ish.

Lepas tu aku teringat, ada bawak iPod. Cepat cepat aku amik, dan cucuk dengan earphone yang gedabak tu. Aku bukak lagu Fly to the Sky, Goodbye. Sound, kasi maksimum. Sedih kemahen. Sesuai dengan perasaan aku masa tu. Kpop memang selalu kena timing dia.

family

Raya 2014 (Bahagian 2): Ipoh Mali

August 01, 2014

Raya keempat. Ni rumahnya! Minta mahap lah selekeh macam ape dah. Takda masa nak perbetul tudung semua masa dalam kereta. Buang masa sebab nanti selekeh balik haha.


8th semester

W27: Final!

July 27, 2014

Assalamualaikum.

Ok W28 sebenarnya. Aku salah kira hahaha. Tapi takpe, kita teruskan dengan kiraan yang dah sedia ada bahaa.

Ah ye! Intern dah habis wey! *goyang tangan goyang kepala* Seronok gila perasaan ni. Aku rasa tenang tanpa kerja. Pergilah dikau, pergilah. Hahaha. Minggu lepas, rasa capek gila. Tiba tiba banyak kerja humban kat aku. Aku kena buat itu, buat ini. Mentang mentang lah aku dah nak habis, semua lempar kat aku ye. Sabar jelah. Tapi tetap membebel dalam hati. Hahahaha.

Aku pulak jenis bila membebel, biar sampai penat. Dah penat, cari makanan (lepas buka puasa), bebel balik. Heeee. Pompuan niiii :P


Rock ooooooo

geek

Perempuan ini dan pokemon

May 30, 2014

Assalamualaikum.

Beberapa bulan lepas, kawan aku perkenalkan Pokemon android. Sebab dia ni lah aku jadi zombi kampong untuk dua bulan pertama. Ni dia ni, ni -..- Bangun tido, pokemon. Lepas makan, pokemon. Sebelum tido, pokemon. Ada sampai tahap, aku turun untuk solat kat pejabat sampai 1 jam. Sebab nak main benda alah ni dalam toilet. Hoi bersila I atas toilet seat tu tau. Bahaha :P

Masa kat ofis, memandangkan internet adalah free, aku rajin gila buat research. Kalah buat marketing research. Segala artikel aku baca, segala youtube tutorial aku tengok. Aduh. Nak menangis. Orang yang buat tutorial tu semua dah habis 1 pusingan! Aku dok tersadai lagi. Jeles maksimum. Masa tengah buat kerja, kadang aku curi masa tengok phone, padahal aku dok sambung main pokemon dari yang kat toilet tadi. Hah! Guwe enggak tahan deh!

8th semester

W16: Kental

May 10, 2014

Assalamualaikum.

Minggu ni aku rasa seronok jugak lah sebab ada cuti sehari. Heaven kata omputih. Heee. Mana nak dapat cuti intern ni melainkan atas hal hal 'sekolah'. Nasib baik bos aku ni murah hati sikit, bagi kita cuti walaupun aku pelik pasal ape aku kena isi surat cuti untuk staf. Rasa macam staf tetap dah. Lepas hantar kerja sekolah, aku beronggeng kat mall. Waaaaaa bau shopping mall memang menusuk hidung wa habaq lu. Sampaikan dompet aku pun menangis dalam diam sebab nyawa dia dalam bahaya. Ha ha ha. Sabar la wahai dompetku sayang. Tu lumrah hidup sebuah dompet.


8th semester

W14: Bakal suri rumah berjaya

April 26, 2014

Assalamualaikum.

Semenjak jadi pelatih industri ni, hari Sabtu adalah hari yang tak mengujakan. Kerana hari Sabtu harus bekerja keras untuk allowance entah berapa kupang entah. Dan tak dapat bangun lewat. Naaaaaawwwwww T.T

8th semester

W13: Alkisahnya Kerja

April 19, 2014

Assalamualaikum.

Sejak keluar 'sekolah', hidup aku cuma ada kerja. Hmm hmm. Aku mengaku, agak terkejut beruk masa mula kerja dulu. Bukan aku tak biasa, pernah je jadi buruh, tapi beza gila yang dulu dengan yang sekarang. Kerja arkeologi dulu, aku seronok sangat dapat datang hari hari. Urus batu hari hari pun, tak kisah. Sebab tak terperuk dalam ofis tengok laptop, boleh makan minum sambil kerja, tapi kerja tetap siap. Sebab hati senang. Serius rindu batu batu tu...huwaaaaa T.T

confession of the day

WEIGHT

March 08, 2014

Confession #4: Weight is something I rarely discuss about.

I am not fat, but not thin either. I don't take weight and width seriously because there's more to life than weighing myself. But whenever I never think about my body issue, someone will always complain about me. Two weeks of acquaintance is enough to make this person open his heart up.

8th semester

W3 + W4: Simfoni

February 15, 2014







Assalamualaikum.

Sebulan berlalu. Rasa macam dah 10 bulan. Penat, tadak life, dan lain lain walaupun orang kata duit masuk. Sebabkan semua tu, memang sekarang aku berkira kira dalam berbelanja. Takkan aku bazirkan dengan sia sia walau sesen pun melainkan berkenaan makanan, yang tu aku tak elak sebab makan kan hobi aku. Ha ha. Weyyy perfume Beyonce 'Midnight Heat' sempena birthday dan result pun aku tak jadi beli tau gara gara fikir berbaloi atau idak. Takpa takpa belajar pelan pelan.

Tapi aku syukur, kerja tak susah mana banding dengan orang lain terutama orang tua. Dorang kerja panas terik, sakit sakit lagi, tapi boleh lagi senyum, bagi salam. Makan berkira tapi nampak puas sebab cari sendiri duit halal. Insaf gila masa aku tengok satu orang tua ni dekat USM sem lepas. Baju dah kelabu, beli nasi dengan ikan separuh dan kuah saja. Aku tengok je dari jauh, antara nak bayarkan dan bubuh lauk sikit atau tidak. Akhirnya tak jadi sebab ramai orang, takut dia segan dan etc. Dia pi satu sudut, bawak keluar spek mata dan baca The Star walaupun tak beli. Jadi aku fikir, Tuhan rahmati pakcik ni walau dia tak berapa berduit banyak dengan beri pendidikan dan kudrat yang baik. Pakcik ni la pembakar semangat aku untuk terus bekerja. May Allah bless you pakcik.

8th semester

Week 2: Roaaaaar!

February 02, 2014

Assalamulaikum.

Yeaaaaayyyyyyyyyyyyy it's moliday (holiday+maryam=moliday)! I am so eager to report to you guys how my weekend was well-spent. Felt giddy the whole week. I did all the work in the office, called almost all previous participants of the previous program, cleaned up my desk, sanitised my phone, wipe my computer. Awww ain't I cute leh? Ha ha! All for Universal Studio Singapore ok! *tears*

USS is expensive. You may think it's a cliche as I went to such an expensive place. We actually went to Sentosa Island during the first trip, but it was under construction. So we thought it would be good to visit for the second time to experience the fun and excitement.


7th semester

Post-exam

January 13, 2014

Assalamualaikum.



Exam dah habis!! Ohoii! *Bungkus pencil box dalam supik (plastik)*

Lega sangat dah boleh tido awal, boleh tengok TV, boleh baca novel. Aku ingatkan mula mula tu teruk gila semester ni, yelah aku suka lah nak expect the worst untuk exam tak adalah kelam kabut sangat sebab tak bersedia. Alhamdulillah. Tak ada sampai gastrik, migrain. Tak mudah soalan killer tu, tapi tak susah nak mampoih. So 60-40 (senang 40 saje).

Sekarang tengah kemas barang. Syahdu rasa di jiwa. Aku tak sangka dah nak keluar forever dah dari tempat ni. Dulu punya merungut, kata lamanya 4 tahun, bosannya dengan sekeliling, makanan takmau tukar ke macik, etc. Hampir 4 tahun tu la yang aku struggle, baik dan buruk. Dengan kawan kawan disisi, tak terasa lama, ada semangat nak teruskan. Huwaaaaaa sodeh!

Home

January 06, 2014