Friday, 27 May 2016

Braces Journey





Assalamualaikum.

Never in my life (before) terfikir yang aku akan pakai braces. Rasanya terjebak dengan virus braces ni masa tahun 1 di universiti. Sebab adik adik aku pembawak virus hahaha. Dorang masa tu sekolah lagi (aku kat matrik), lepas tu agak common untuk nampak bracey girls kat sekolah. So I guess dari situ dorang nak luruskan gigi (psss..kitorang semua gigi berterabur haha).

My teeth, I think crooked paling teruk kat bahagian bawah. Ada taring kat atas, gigi masuk keluar pun ada, eh macam macam lah haha. Rapat pulak tu. So sebelum pegi trip ke Korea masa tahun 1 kat universiti, aku pegi consultation di Bhar Dental. Alhamdulillah waktu tu aku tak perlu nak cabut walau satu pun gigi. Kooooo ingat murah ye cabut gigi hahahaha. Nasib baiklah tak kena. Adik-adik aku semua kena nasib dorang agak tak baik di situ. Lepas dah siap ambil model gigi, dentist pasangkan braces. All was good and pleasant. Alah ada la sakit sikit dalam seminggu dua lepas pasang tu. Chill ja, taknak sakit, jangan pakai. Kan. 

Pastu tahun 2013, dentist buang braces. Still kena pegi check up dengan Bhar untuk cuci dan sebagainya (is this routine needed btw? Tertanya tanya jugak sebab macam waste of money). Aku happy gila sebab gigi dah togel yeayyyyy. Tapi malangnya aku ni pemalas tahap dewa malas, lalu gigi senget balik sebab tak rajin pakai retainer. Tula engko degil, malas macam ape je kan dah senget -..- And the way the dentist fix the retainer, buatkan gigi aku makin senget. Silap jugak la kat situ. Mak aku bising lepas tu suruh buat balik dekat hospital. Hospital, bukan klinik. Punya tak percaya dah kat klinik haha.

Anyway, few months sebelum berakhir tahun 2014, aku pasang yang baru. The dentist, Dr. Ang is so good and explains alot. So I keep on with the braces for almost 2 years, routine checkup every 8 weeks, sampai lah pagi tadi. MY TEETH ARE BALD. Heeeeeee shukerrrrr. Berakhir jugak penantian.


Last day of having Ms. Brey with me I is saddddddd that's why I took alot of selfies few days before T.T


Yesterday morning I skipped work from 9am to 1pm. Pertama kali weh skip kerja lama macam ni. Mula tu rasa bersalah, tapi eh ape ape jelah. Aku dah banyak kali cover dengan balik lambat, so sekali ni je skip rasa macam tak patut ada masalah lah. Camtu aku sedapkan hati hahah I is terukkk. So sampai Adventist dalam 9.40am, sempat lagi aku makan Koko Crunch untuk kali terakhir dengan Ms. Brey dalam kereta takut masa appointment keluar bunyi pelik pelik dari perut. Ah bukan tak pernah. Hahahhaaha. Dah ambik nombor giliran, aku decide untuk gosok gigi untuk kali terakhir dengan Ms. Brey. Sebak je hati ni, rasa takmau bukak. Tapi kena bukak I cannot afford nak pakai lama-lama uhuu. Lepas tu, bermulalah episod menunggu giliran yang bapak lama. Satu jam setengah tunggu weh baru sampai nombor aku! Tsssskkkk T.T Dah masuk bilik treatment, kena tunggu lagi like wth. Membebel je aku dalam hati. Last last Dr. Ang kopek jugak braces tu keluar dari mulut. Kakak nurse tanya aku nak simpan ke nak buang. I was like..kalau buang, sayang pulak benda alah tu dibayar, bukannya free. Nak simpan, urhhh disgusting pun ada. Tapi last last aku cakap nak simpan coz..why not kan?







Buahahahahha :P Koko Crunch bagi kesan kat gigi, so haruslah gosok gigi. The last gosok gigi moment with Ms. Brey T.T




Day 2, all good :)


Rasa sedih jugak sebab I like bracey smile. Membuang cela di muka. Hahahaha. Plus it is so comfortable, you don't feel its existence at all sebab dah terbiasa. Kamon 5 tahun dah pakai, memang biasa sangat aaa. But good things need to end as well, takde yang kekal. I guess this is a good lesson for me too supaya jangan malas sangat nak pakai retainer coz..well..my teeth price tag is tak murah *iKeraiiiiii* T.T #komalaskosiapppp




No comments:

Post a Comment